wtorek, 30 sierpnia 2011

Orzechowe ciasteczka



Te kruche ciasteczka są świetne do podgryzania oraz bardzo odżywcze dzięki orzechom laskowym, migdałom i odrobinie kakao. Ja w swojej wersji upiekłam parę blach, ale warto upiec więcej, żeby zostało trochę i na następny dzień, chociaż w moim przypadku ciasteczka przetrwały zaledwie parę godzin.

Składniki:

360g mąki pszennej graham typ 1850
240g masła
120g brązowego cukru
3 x łyżeczki kakao (gorzkiego do pieczenia)
6 x żółtek
100g orzechów laskowych
50g migdałów w płatkach

+ cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

1. Na  patelni prażymy lekko orzechy laskowe i migdały w płatkach. Czekamy aż ostygną i kroimy na bardzo małe kawałki.

2. W robocie kuchennym mieszamy orzechy laskowe i migdały z cukrem.

3. Dodajemy mąkę, kakao oraz pokrojone na kawałki masło dalej mieszając.

4. Na koniec dodajemy kolejno żółtka wciąż mieszając.

5. Po wymieszaniu należy uformować ciasto w kulę, obłożyć folą kuchenna i wstawić do lodówki na 30 min.

6.  Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg), przygotowujemy blachy, na które wykładamy papier do pieczenia.

7. Po 30 min. wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy małe kulki, które następnie rozgniatamy dłonią i na blasze tworzymy na kształt ciasteczka.

8. Pieczemy 10-12 min. aż będą lekko przypieczone.

9. Gdy już je wyjmiemy i lekko ostygną, można obsypać delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego pieczenia! :) 


2 komentarze:

  1. oj, lubię domowe ciasteczka!
    tak prawdziwie smakują.



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!
    Dla mnie idealna propozycja na święta.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń