środa, 3 sierpnia 2011

Proste Brownie



Tym ciastem chciałabym rozpocząć serię pt. „ Czekoladowy Raj”, gdzie będę zamieszczać wszystkie niesamowicie czekoladowe przepisy, które mogą być bardzo użyteczne szczególnie jesienią i zimą i dla tych, którzy bez czekolady nie potrafią żyć !




 

Brownie to intensywne, amerykańskie czekoladowe ciasto. Z wierchu przypieczone, a w środku lekko miękkie i rozpływające się. Idealne na zły humor i nieludzką pogodę.

Składniki:

150 g ciemnej gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)

250 g masła 


200 g brązowego cukru


100g orzechów włoskich
100g migdałów

150 g mąki pszennej razowej


szczypta soli morskiej


2 łyżki kakao


4 jajka


Dekoracja
 
Garść migdałów w płatkach
Cukier puder


Wykonanie:

1.   Najpierw orzechy włoskie oraz migdały kroimy na małe kawałki i lekko prażymy na patelni. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (opcja: obieg). 

2.   Kąpiel wodna - w niewielkim garnku gotujemy wodę (1/4 jego pojemności) wstawiamy na wierzch miskę (najlepiej żaroodporną). Ważne, aby miska raczej nie dotykała gotującej się wody. Do miski wkładamy podzieloną na kawałki czekoladę i masło. Zmniejszamy ogień pod gotującą się wodą lub wyłączamy. Mieszamy lekko i czekamy cierpliwie aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy miskę i wsypujemy do niej powoli brązowy cukier, wszystko mieszając. 

3.   Do osobnej miski wsypujemy mąkę, 2 łyżki kakao oraz szczyptę soli, wszystko mieszamy. 

4.   Wybieramy dużą miskę, gdzie wszystko będziemy mieszać. Do niej wlewamy masę czekoladową z roztopionym już cukrem i jedno po drugim wbijamy jajka, mieszając wszystko robotem kuchennym na zwiększonych obrotach. 

5.   Następnie wsypujemy mąkę z kakao i solą, dalej mieszamy już na mniejszych obrotach. Do tego dodajemy orzechy i migdały i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy. 

6.   Przygotowujemy albo blachę, albo tortownicę.  Ja używam silnikowej, którą tylko smaruje masłem. Wlewamy nasze ciasto do formy. Bez obaw jego konsystencja ma być taka lejąca się. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2o min.

7.   Po wyjęciu ciasto należy odstawić, aby wystygło, a wnętrze lekko zastygło. Na koniec ciasto możemy pokroić w małe kwadraty (małe, ponieważ jest bardzo intensywne) i udekorować np. cukrem pudrem lub pokruszonymi migdałami w płatkach.


Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz