wtorek, 23 sierpnia 2011

Lekkie ciasto cytrynowe



Z tym ciastem spotkałam się w Anglii i często podaje się je do herbaty. Jest lekkie, dość wilgotne i ma bardzo interesujący smak. Mój przepis nieco różni się od tradycyjnego, chociażby brakiem maku i mniejszą ilością cukru. Wyśmienicie nadaje się na wakacyjny podwieczorek.

Składniki:

Ciasto

150g masła
120g brązowego cukru
3 x jajka
1 x żółtko
2x cytryny (sok + skórka)
300g mąki pszennej razowej
2 x łyżeczki proszku do pieczenia
1 x łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100g migdałów w płatkach

Syrop cytrynowy

80g brązowego cukru
2 x cytryny (sok)

Do dekoracji

lukier (sok z jednej cytryny + cukier puder)
lub
sam cukier puder do posypania
lub
1 x tabliczka białej czekolady + 50g masła
1 x cytryna 
lub
50g migdałów w płatkach

Wykonanie:

Zaczynamy od ciasta...
1. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni (obieg) oraz przygotować okrągłą formę. Silikonową wystarczy wysmarować masłem, metalową lepiej wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.

2. W robocie kuchennym ucieramy masło z cukrem, aż się połączą.

3. W osobnej misce ubijamy lekko jajka wraz z żółtkiem i wlewamy powoli do masła i cukru dalej miksując.

4. Wyciskamy sok z 2 cytryn i ścieramy skórkę z jednej cytryny (radze wcześniej sparzyć wrzątkiem cytrynę, aby skórka lepiej się nadawała) i dodajemy do naszej mikstury ciągle mieszając.

5. W osobnej misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Następnie dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.

6. Na koniec dodajemy pokruszone na kawałki migdały w płatkach i łączymy z resztą.

7. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 60 min., aż ciasto będzie przypieczone na złoto. Pod koniec należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już suche.

8. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy syrop cytrynowy.

9. Do małego garnka wsypujemy cukier i sok z 2 cytryn. Na lekkim ogniu podgrzewamy tak długo, aż cukier w pełni się rozpuści.

10. Robimy w cieście klika małych otworów drewnianym patyczkiem i całość polewamy syropem. Czekamy aż ciasto wchłonie większość syropu.

11. Jeśli chodzi o dekorację to według mnie są co najmniej 4 możliwości:

 a) Posypać ciasto migdałami w płatkach
 b) W kąpieli wodnej roztopić tabliczkę białej czekolady z 50g masła i polać ciasto
 c) Zrobić lukier, czyli rozpuścić cukier puder w soku z cytryny
 d) Pokroić cytrynę w plasterki i trochę je podsuszyć w piekarniku (np. za nim włożymy ciasto), ułożyć wedle uznania na cieście i całość lekko posypać cukrem pudrem.

Smacznych wypieków! :)

2 komentarze:

  1. Akurat rózniece w stosunku do tradycyjnego bardzo mi sie spodobały...lubie mniej slodkie:) wygląda fajnie:0)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo często odejmuje trochę cukru, a w tym przepisie szczególnie, ponieważ jeszcze jest syrop do polania. Zapraszam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń