Z tym ciastem spotkałam się w Anglii i często podaje się je do herbaty. Jest lekkie, dość wilgotne i ma bardzo interesujący smak. Mój przepis nieco różni się od tradycyjnego, chociażby brakiem maku i mniejszą ilością cukru. Wyśmienicie nadaje się na wakacyjny podwieczorek.
Składniki:
Ciasto
150g masła
120g brązowego cukru
3 x jajka
1 x żółtko
2x cytryny (sok + skórka)
300g mąki pszennej razowej
2 x łyżeczki proszku do pieczenia
1 x łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100g migdałów w płatkach
100g migdałów w płatkach
Syrop cytrynowy
80g brązowego cukru
2 x cytryny (sok)
Do dekoracji
lukier (sok z jednej cytryny + cukier puder)
lub
sam cukier puder do posypania
lub
1 x tabliczka białej czekolady + 50g masła
1 x cytryna
lub
50g migdałów w płatkach
lub
50g migdałów w płatkach
Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta...
Zaczynamy od ciasta...
1. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni (obieg) oraz przygotować okrągłą formę. Silikonową wystarczy wysmarować masłem, metalową lepiej wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
2. W robocie kuchennym ucieramy masło z cukrem, aż się połączą.
3. W osobnej misce ubijamy lekko jajka wraz z żółtkiem i wlewamy powoli do masła i cukru dalej miksując.
4. Wyciskamy sok z 2 cytryn i ścieramy skórkę z jednej cytryny (radze wcześniej sparzyć wrzątkiem cytrynę, aby skórka lepiej się nadawała) i dodajemy do naszej mikstury ciągle mieszając.
5. W osobnej misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Następnie dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
6. Na koniec dodajemy pokruszone na kawałki migdały w płatkach i łączymy z resztą.
7. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 60 min., aż ciasto będzie przypieczone na złoto. Pod koniec należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
8. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy syrop cytrynowy.
9. Do małego garnka wsypujemy cukier i sok z 2 cytryn. Na lekkim ogniu podgrzewamy tak długo, aż cukier w pełni się rozpuści.
10. Robimy w cieście klika małych otworów drewnianym patyczkiem i całość polewamy syropem. Czekamy aż ciasto wchłonie większość syropu.
11. Jeśli chodzi o dekorację to według mnie są co najmniej 4 możliwości:
a) Posypać ciasto migdałami w płatkach
b) W kąpieli wodnej roztopić tabliczkę białej czekolady z 50g masła i polać ciasto
c) Zrobić lukier, czyli rozpuścić cukier puder w soku z cytryny
d) Pokroić cytrynę w plasterki i trochę je podsuszyć w piekarniku (np. za nim włożymy ciasto), ułożyć wedle uznania na cieście i całość lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznych wypieków! :)
Akurat rózniece w stosunku do tradycyjnego bardzo mi sie spodobały...lubie mniej slodkie:) wygląda fajnie:0)
OdpowiedzUsuńJa bardzo często odejmuje trochę cukru, a w tym przepisie szczególnie, ponieważ jeszcze jest syrop do polania. Zapraszam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń