wtorek, 2 sierpnia 2011

Tarta Malinowa


To jeden z tych przepisów, który znam już na pamięć, bo jest bardzo prosty i naprawdę ciężko coś w nim zepsuć. I to chyba od tej tarty wszystko się zaczęło, więc oto ona na dobry początek.

Składniki:

200g mąki (najlepiej orkiszowej)
150g brązowego cukru
150g migdałów w płatkach (+ garstka do dekoracji)
200 g masła
2 x małe jajka
duże pudełko malin
cukier puder lub brązowy cukier do posypania na koniec

Wykonanie:
1. Najpierw na patelni prażymy lekko migdały w płatkach. Jak już trochę ostygną wrzucić do małej torebki plastikowej i rozbić na miazgę, najlepiej drewnianym tłuczkiem. 


2. Do dużej miski, w której będziemy mieszać ciasto wsypujemy po kolei suche produkty, czyli: mąkę, cukier, migdały. Mieszamy lekko w robocie kuchennym, dodajemy pokrojone na kawałki masło. 


3. Dalej mieszając łączymy wszystkie składniki, na koniec dodajemy 2 jajka w całości, jedno po drugim ciągle mieszając.


4. Gdy masa będzie już gęsta, wkładamy ją w folię spożywczą i na odpoczynek (30 min.) do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni (obieg) i przygotowujemy formę do pieczenia. Moja forma jest metalowa, więc wykładam ją papierem do pieczenia i lekko smaruje masłem. 


5. Po wyjęciu ciasta, oddzielamy ciasto i ¼ zostawiamy jeszcze w lodówce. Większą część ciasta wykładamy do formy na tartę, wyklejamy także brzegi i robimy małe dziurki w cieście widelcem. Wycinamy kawałek papieru do pieczenia, przykrywamy nim ciasto i obciążamy fasolą. Ciasto wkładamy do piekarnika na 10 – 12 min. 


6. Po wyjęciu czekamy aż trochę ostygnie i przygotowujemy maliny. Na już lekko przypieczony spód naszej tarty wykładamy maliny i pozostałą częścią ciasta dekorujemy, krusząc je na małe kawałki tak aby powstało coś na miarę kruszonki. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min.


7. Lekko zrumienioną tarte wyjmujemy i dekorujemy np. migdałami w płatkach oraz lekko posypujemy brązowym cukrem lub cukrem pudrem, wedle uznania.
Miłego pieczenia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz