W ramach kończącego się lata i bardzo zmiennej pogody, bo z pewnością ma wpływ na nasz nastrój, można sobie pozwolić na tartę z gruszkami i dużą ilością czekolady.
Składniki:
Ciasto
150g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
150g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
150g brązowego cukru
150g masła
1 x jajko
100g migdałów w płatkach
4 ładne i lekko miękkie gruszki
Masa czekoladowa
150g masła
200g dobrej gorzkiej czekolady
70g brązowego cukru
2 x jajka
100g migdałów w płatkach
+ cukier puder do dekoracji
150g masła
1 x jajko
100g migdałów w płatkach
4 ładne i lekko miękkie gruszki
Masa czekoladowa
150g masła
200g dobrej gorzkiej czekolady
70g brązowego cukru
2 x jajka
100g migdałów w płatkach
+ cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
1. Mąkę łączymy mieszając w misce z brązowym cukrem i pokruszonymi migdałami w płatkach.
2. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i dalej miksujemy.
3. Na koniec dodajemy jajko. Kiedy dzięki robotowi kuchennemu wszystkie składniki się połączą, ciasto pakujemy w folie kuchenną i wstawiamy na 30 min. do lodówki.
4. Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i przygotowujemy formę do tarty (smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy masłem).
5. Obieramy gruszki ze skórki i kroimy na plasterki.
6. Po 30 min. wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na formę do tarty i widelcem robimy w cieście małe dziurki. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 min.
7. Po wyjęciu ciasta, pozwalamy aby trochę ostygło i układamy jeden plasterek gruszki obok drugiego, tak aby cała tarta była zapełniona.
8. W kąpieli wodnej (rondel lub miska nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy masło i czekoladę.
9. W misce mieszamy robotem kuchennym migdały w płatkach, cukier i jajka i dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem.
10. Masę czekoladową wylewamy na tartę z rozłożonymi gruszkami i delikatnie wyrównujemy np. nożem lub łyżką.
11. Wkładamy do piekarnika na ok. 45 min. ale podczas pieczenia należy obserwować tartę.
12. Gdy ciasto będzie przypieczone na złoto, a masa czekoladowa stwardnieje, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec lekko obsypujemy cukrem pudrem i podajemy!
2. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i dalej miksujemy.
3. Na koniec dodajemy jajko. Kiedy dzięki robotowi kuchennemu wszystkie składniki się połączą, ciasto pakujemy w folie kuchenną i wstawiamy na 30 min. do lodówki.
4. Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i przygotowujemy formę do tarty (smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy masłem).
5. Obieramy gruszki ze skórki i kroimy na plasterki.
6. Po 30 min. wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na formę do tarty i widelcem robimy w cieście małe dziurki. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 min.
7. Po wyjęciu ciasta, pozwalamy aby trochę ostygło i układamy jeden plasterek gruszki obok drugiego, tak aby cała tarta była zapełniona.
8. W kąpieli wodnej (rondel lub miska nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy masło i czekoladę.
9. W misce mieszamy robotem kuchennym migdały w płatkach, cukier i jajka i dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem.
10. Masę czekoladową wylewamy na tartę z rozłożonymi gruszkami i delikatnie wyrównujemy np. nożem lub łyżką.
11. Wkładamy do piekarnika na ok. 45 min. ale podczas pieczenia należy obserwować tartę.
12. Gdy ciasto będzie przypieczone na złoto, a masa czekoladowa stwardnieje, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec lekko obsypujemy cukrem pudrem i podajemy!
Smacznej tarty! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz