sobota, 27 sierpnia 2011

Tarta czekoladowa z gruszkami


Zapraszam na kolejny przepis z serii "Czekoladowy Raj". Tym razem będzie to tarta!


 
W ramach kończącego się lata i bardzo zmiennej pogody, bo z pewnością ma wpływ na nasz nastrój, można sobie pozwolić na tartę z gruszkami i dużą ilością czekolady.

Składniki:

Ciasto
150g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
150g brązowego cukru
150g masła
1 x jajko
100g migdałów w płatkach


4 ładne i lekko miękkie gruszki


Masa czekoladowa
150g masła
200g dobrej gorzkiej czekolady
70g brązowego cukru
2 x jajka
100g migdałów w płatkach

+ cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

1. Mąkę łączymy mieszając w misce z brązowym cukrem i pokruszonymi migdałami w płatkach.

2. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i dalej miksujemy.

3. Na koniec dodajemy jajko. Kiedy dzięki robotowi kuchennemu wszystkie składniki się połączą, ciasto pakujemy w folie kuchenną i wstawiamy na 30 min. do lodówki.

4. Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i przygotowujemy formę do tarty (smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy masłem).


5. Obieramy gruszki ze skórki i kroimy na plasterki.


6. Po 30 min. wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na formę do tarty i widelcem robimy w cieście małe dziurki. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. 


7. Po wyjęciu ciasta, pozwalamy aby trochę ostygło i układamy jeden plasterek gruszki obok drugiego, tak aby cała tarta była zapełniona.

8. W kąpieli wodnej (rondel lub miska nad garnkiem  z gotującą się wodą) rozpuszczamy masło i czekoladę.



9. W misce mieszamy robotem kuchennym migdały w płatkach, cukier i jajka i dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem.


10. Masę czekoladową wylewamy na tartę z rozłożonymi gruszkami i delikatnie wyrównujemy np. nożem lub łyżką.


11. Wkładamy do piekarnika na ok. 45 min. ale podczas pieczenia należy obserwować tartę.

12. Gdy ciasto będzie przypieczone na złoto, a masa czekoladowa stwardnieje, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec lekko obsypujemy cukrem pudrem i podajemy!


Smacznej tarty! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz