niedziela, 2 października 2011

Czekoladowo-migdałowe kulki



Takie kulki to świetny sposób na domowej roboty czekoladki. Ja swoje zrobiłam z okazji pewnej specjalnej rocznicy :) Dobry pomysł na prezent lub jako przekąska w ciągu ciężkiego tygodnia. Sama czekolada, ani grama mąki, mało cukru i może trochę więcej masła, ale są tak sycące, że podana poniżej porcja wystarczy spokojnie na parę dni!

Składniki:

150g masła
200g dobrej gorzkiej czekolady
100g brązowego cukru
200g tartych migdałów
2 x ekologiczne jajka

Do dekoracji
1 x łyżka stołowa kakao (do pieczenia)
4 x łyżki stołowe cukru pudru 

Wykonanie:

1. Najpierw należy pokroić na kawałki masło oraz czekoladę i roztopić w kąpieli wodnej.

2. Do czekoladowej masy dodajemy brązowy cukier i lekko mieszając czekamy aż pod wpływem ciepła się roztopi.

3. Zdejmujemy całą masę z kąpieli wodnej i wlewamy do dużej misy (takiej, w której będziemy wszystko mieszać robotem kuchennym). Dodajemy powoli tarte migdały i cały czas mieszamy.

4. Następnie oddzielamy żółtka od jajek i dodajemy do masy po kolei oba żółtka ciągle mieszając.

5. Gdy masa będzie już jednolita przekładamy ją do plastikowego pojemnika i odstawiamy na 30 min. do lodówki, a potem na 30 min. do zamrażarki.

6. W tym czasie w osobnej misce mieszamy cukier puder i kakao w proszku.

7. Po godzinie wyjmujemy naszą masę i przy pomocy łyżeczki formujemy kulki i obtaczamy każdą z osobna w miksturze cukru pudru i kakao.

8. Kulki układamy albo na paterze, talerzu lub wkładamy do papierowych foremek. Przed podaniem należy je jeszcze lekko schłodzić w lodówce.

Smacznych kulek! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz