wtorek, 11 października 2011

Owoce pod kruszonką



Bardzo zdrowy i bardzo łatwy przepis, który przywiozłam z mojej ostatniej podróży do Wielkiej Brytanii. Nie trzeba nawet posiadać robota kuchennego, a czas przygotowania jest niezmiernie krótki. Brak jajka i bardzo mała ilość mąki, cukru i masła sprawia, że jest to chyba jeden z najzdrowszych deserów jakie do tej pory przygotowywałam.

Poniższe przepis wystarczy na 4 osoby

Składniki:

35g mąki orkiszowej
20g brązowego cukru
35g masła
40g migdałów płatkach
1 x łyżka stołowa płatków owsianych
2 x jabłka
1 x gruszka
garść malin
1x łyżka stołowa wody
szczypta zmielonego cynamonu

Do dekoracji
migdały w płatkach
maliny

Wykonanie:

1. Najpierw należy nagrzać piekarnik do 180 stopni. Potem pokroić jabłka i gruszkę na małe kawałki, wrzucić do garnka i dodać wody oraz szczyptę cynamonu (do smaku). Gotowa pod przykryciem ok. 5 min., następnie odstawić do ostygnięcia.


2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokruszone na  kawałki migdały w płatkach oraz płatki owsiane.


3. Do suchych składników dodać pokrojone na małe kawałki masło. Teraz najlepsza część przygotowań - wyrabianie kruszonki :) Palcami staramy się połączyć masło z resztą składników, tak aby wyszła nam sypka mikstura.


4. Do dużo żaroodpornego naczynia lub (jak w moim przypadku) małych naczyń wykładamy po równo owoce i przykrywamy je kruszonką.


5. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. i pieczemy aż kruszonka będzie przypieczona na złoto.


6. Upieczony deser, wyjmujemy i dekorujemy np. migdałami w płatkach i malinami.

Jemy na ciepło!


Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz