poniedziałek, 24 października 2011

Owsiane batoniki



Prosty przepis na zdrowe batoniki. Niepotrzebny jest nawet robot kuchenny, a dzięki dobrym i słodkim bakaliom potrzeba naprawdę małej ilości cukru. Takie zdrowe batoniki można przechować w puszce na potem lub zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Składniki:

100g mąki orkiszowej
200g płatków owsianych
80g brązowego cukru
130g masła
100g suszonych ekologicznych owoców (np. śliwek, moreli, fig)
100g migdałów
30g migdałów w płatkach

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wszystkie suszone owoce kroimy na małe kawałki (osobiście polecam krojenie nożyczkami - bardzo ułatwia sprawę). Do tego dodajemy także pokrojone na kawałki migdały oraz migdały w płatkach. Wszystko to mieszamy razem w misce.

2. Do dużej misy wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość albo wyrabiamy ręcznie albo przy pomocy robota kuchennego. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z resztą masy.

3. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto. Dociskamy odpowiednio palcami, tak aby ciasto pokryło równo całą formę.

4. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 min. Pieczemy tak długo, aż ciasto będzie przypieczone na złoto.

5. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ciasto ostygnie i dopiero wtedy kroimy je na kawałki w kształcie batoników.

Smacznych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz