poniedziałek, 19 września 2011

Tarta migdałowa z gruszkami



Tarta z migdałami i gruszkami to idealny deser na początki jesieni. Dzięki temu, że gruszki same w sobie są bardzo słodkie można zmniejszyć ilość cukru w samym cieście, a ciasto przez to będzie zdrowe i pożywne.

Składniki:

200g mąki orkiszowej
100g brązowego cukru
150g masła
100g blanszowanych migdałów
50g zmielonych migdałów
1 x ekologiczne jajko
5 x gruszek

Do dekoracji
50g migdałów w płatkach

Wykonanie:

1. Najpierw kroimy na małe kawałki migdały i lekko prażymy na patelni.

2. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, zmielone migdały oraz pokroje migdały i wszystko mieszamy robotem kuchennym.

3. Dodajemy zimne, pokrojone na kawałki masło i na koniec wbijamy jedno jajko. Mieszając wszystko łączymy. Z gotowego ciasta formujemy kulę, obtaczamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na 30 min.

4. Gdy ciasto odpoczywa w lodówce, kroimy na kawałki gruszki. Wkładamy do małego garnka, dodajemy odrobinę wody i pod przykryciem przez chwilę gotujemy. Gdy gruszki już rozmiękną, rozgniatamy je tak, aby powstała jednolita masa.

5. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg) i przygotowujemy formę do tarty, wykładając papierem do pieczenia.

6. Wyjmujemy ciasto z lodówki  i wykładamy je do formy. Najlepiej ułożyć je palcami, zostawiając też trochę ciasta po bokach formy. Widelcem robimy dziurki w cieście, przygrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do piekarnika na 10 min.

7. Po 10 min. wyjmujemy do lekkiego ostygnięcia. Następnie równomiernie wykładamy naszą masę z gruszek po całym cieście. Wstawiamy do piekarnika na 25 min.

8. Po wyjęciu tarty z piekarnika możemy na patelni uprażyć migdały w płatkach i gdy ciasto trochę ostygnie, oprószyć całość dla ozdoby.

Smacznej tarty! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz