środa, 19 października 2011

Ptysie


To lekkie ciasto robiłam pierwszy raz. Wydawało się trudne, ale nawet przy użyciu mąki orkiszowej pięknie wyrosło. Nie zawiera w ogóle cukru, ale za to można zaszaleć trochę przy nadzieniu i ewentualnej polewie. Ja przygotowałam nadzienie z gruszek, a każdego ptysia polałam gorzką czekoladą.

Przepis na około 16 średnich ptysiów

Składniki:

200g mąki orkiszowej
100g masła
250ml wody
5 x ekologicznych jajek
szczypta soli

Nadzienie
3 x duże gruszki
2 x łyżki stołowe brązowego cukru
1x łyżka stołowa wody

Polewa
1 x tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
50g masła

Wykonanie:

1. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200 stopni (obieg) i 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.

2. W małym garnku doprowadzamy do wrzenie masło oraz wodę.

3. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając. Kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie oraz zacznie odchodzić od brzegów, zestawiamy z ognia do ostygnięcia na około 10 minut.

4. Wlewamy ciasto do dużej misy i po kolei dodajemy jajka mieszając dość intensywnie przy pomocy miksera.

5. Gdy wszystkie jajka połączą się z ciastem tworząc jednolitą gładką masę, wykładamy przy pomocy łyżki lub rękawa kuchennego dowolne porcje na blachy. Należy pamiętać o odpowiednich odstępach, ponieważ ciasto znacznie zwiększy swoją objętość podczas pieczenia.

6. Wstawiamy do piekarnika na 20 min., aż ptysie będą zrumienione. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, gdyż ciasto może opaść !!!

7.  Gdy nasze ptysie rosną w piekarniku można się zabrać za nadzienie. Kroimy na małe kawałki gruszki, wrzucamy do niewielkiego garnka, dodajemy wodę oraz cukier i gotujemy pod przykryciem aż całkowicie rozmiękną. Zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy przy pomocy blendera.

8. Upieczone ptysie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż trochę ostygną. Następnie w każdym ptysiu robimy małą dziurę i wypełniamy go nadzieniem z gruszek.

9. Przygotowanie polewy jest bardzo proste. Wystarczy w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem i następnie przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego w dowolny sposób udekorować ptysie.

Powodzenia! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz