To lekkie ciasto robiłam pierwszy raz. Wydawało się trudne, ale nawet przy użyciu mąki orkiszowej pięknie wyrosło. Nie zawiera w ogóle cukru, ale za to można zaszaleć trochę przy nadzieniu i ewentualnej polewie. Ja przygotowałam nadzienie z gruszek, a każdego ptysia polałam gorzką czekoladą.
Przepis na około 16 średnich ptysiów
Składniki:
200g mąki orkiszowej
100g masła
250ml wody
5 x ekologicznych jajek
szczypta soli
Nadzienie
3 x duże gruszki
2 x łyżki stołowe brązowego cukru
1x łyżka stołowa wody
Polewa
1 x tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
50g masła
Wykonanie:
1. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200 stopni (obieg) i 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
2. W małym garnku doprowadzamy do wrzenie masło oraz wodę.
3. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając. Kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie oraz zacznie odchodzić od brzegów, zestawiamy z ognia do ostygnięcia na około 10 minut.
4. Wlewamy ciasto do dużej misy i po kolei dodajemy jajka mieszając dość intensywnie przy pomocy miksera.
5. Gdy wszystkie jajka połączą się z ciastem tworząc jednolitą gładką masę, wykładamy przy pomocy łyżki lub rękawa kuchennego dowolne porcje na blachy. Należy pamiętać o odpowiednich odstępach, ponieważ ciasto znacznie zwiększy swoją objętość podczas pieczenia.
6. Wstawiamy do piekarnika na 20 min., aż ptysie będą zrumienione. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, gdyż ciasto może opaść !!!
7. Gdy nasze ptysie rosną w piekarniku można się zabrać za nadzienie. Kroimy na małe kawałki gruszki, wrzucamy do niewielkiego garnka, dodajemy wodę oraz cukier i gotujemy pod przykryciem aż całkowicie rozmiękną. Zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy przy pomocy blendera.
8. Upieczone ptysie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż trochę ostygną. Następnie w każdym ptysiu robimy małą dziurę i wypełniamy go nadzieniem z gruszek.
9. Przygotowanie polewy jest bardzo proste. Wystarczy w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem i następnie przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego w dowolny sposób udekorować ptysie.
Powodzenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz