sobota, 21 lipca 2012

Imbirowe ciasteczka


Imbirowe ciasteczka może bardziej kojarzą się z porą jesienną i zimową, ale także podczas lata mogą być ciekawym dodatkiem do lodów i owoców. Przepis i tym razem znalazłam na stronie lovefood.com, ale nieco ulepszyłam dodając zmielone orzechy włoskie i mniejszą ilość cukru. Polecam szczególnie ze względu na zdrowotne właściwości imbiru.


Składniki:

200 g mąki orkiszowej

50 g brązowego cukru

3 x stołowe łyżki miodu

125 g masła

25 g zmielonych orzechów włoskich

1 x łyżeczka proszku do pieczenia

2 x łyżeczki sody oczyszczonej

1 x łyżeczka zmielonego cynamonu

1 x łyżeczka zmielonego imbiru

1 x szczypta soli


Dekoracja

Cukier puder


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg) i przygotowujemy ok. 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, sól razem z pokrojonym na kawałki masłem oraz brązowym cukrem, aż otrzymamy konsystencję przypominającą bułkę tartą.

3. W rondlu lekko podgrzewamy miód (uwaga aby nie spalić!) i wlewamy do pozostałych składników.

4. Na koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę.

5. Obtaczamy ręce w mące i formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy w dość sporych odstępach (gdyż ciasteczką urosną podczas pieczenia) na blasze i rozgniatamy przy użyciu widelca. Mi wyszło 20 dość sporej wielkości ciasteczek.

6. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Nie należy zbytnio spiec ciasteczek, gdyż mogą później być gorzkie w smaku.

7. Gdy ciasteczka będą już przypieczone na złoto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

8. Można, ale nie trzeba oprószyć na koniec ciasteczka cukrem pudrem.



Wspaniałych wypieków ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz