niedziela, 5 sierpnia 2012

Borówki pod chmurką



To ciasto przypomina nieco mazurki, jakie piecze się u mnie w domu. Z kruchym spodem i borówkami amerykańskimi przykrytymi białkiem,to doskonałe ciasto na letni podwieczorek.

Składniki:

200g mąki orkiszowej
50g płatków owsianych
3 x ekologiczne jajka
150g brązowego cukru
2 x łyżeczki cukru pudru
200g masła
ok. 2 x opakowania borówki amerykańskiej

Do dekoracji
cukier puder


Wykonanie:

1. Do dzieży robota kuchennego wsypujemy suche składniki, czyli: mąkę, cukier oraz płatki owsiane i wszystko mieszamy.

2. Dodajemy pokrojone na kawałki masła i mieszamy aż ciasto uzyska konsystencję bułki tartej.

3. Na koniec dzielimy jajka na żółtka i białka (białka odkładamy na pózniej, bo jeszcze będą nam potrzebne). Ciągle mieszając dodajemy 2 żółtka do naszej masy.

4. Z ciasta formujemy kulę, obtaczamy w folii kuchennej i wkładamy do lodówki na 30 minut.

5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni (obieg). Wykładamy ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyklejamy na płasko całą formę ciastem, zostawiając niewielką ilość ciasta na bokach. Przy użyciu widelca nakłuwamy w paru miejscach ciasto i wkładamy do piekarnika na 10 min.

6. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy ciasto na chwilę do ostygnięcia. Myjemy borówki, a w robotem kuchennym ubijamy na sztywno białka z dwoma łyżeczkami cukru pudru.

7. Wykładamy borówki na całej powierzchni ciasta i przykrywamy warstwą białka. Wyrównujemy białko nożem i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut.

8. Na koniec możemy opruszyć ostygnięte już ciasto cukrem pudrem.

Powodzenia! :)

3 komentarze:

  1. Jakie cudowne... Mam ochotę na kawalek, a może i dwa...
    Świetnego masz bloga - będę wpadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i zapraszam :)Takie ciasto można zrobić też z malinami, porzeczkami lub jagodami, ale borówki amerykańskie świetnie się sprawdziły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kruche, owoce i pianka - rewelacyjne połączenie

    OdpowiedzUsuń