Składniki:
200 g mąki (orkiszowej)
150 g brązowego cukru
200 g masła
3 x jajka
1 x łyżeczka proszku do pieczenia
3 x łyżeczki kakao
3 x łyżeczki kakao
Ok. 1 opakowanie malin
Dekoracja
Migdały w płatkach
cukier puder
kilka malin
Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Przy pomocy robota kuchennego ucieramy w misce masło z brązowym cukrem, aż wyjdzie gładka masa.
3. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
4. Do masła i cukru dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając robotem kuchennym, aż masa będzie gładka.
5. Następnie dosypujemy po jednej łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, przy czym ciągle mieszamy do czasu aż wszystko się połączy.
6. Formę do ciasta (najlepiej prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy lekko masłem.
7. Wlewamy ciasto do formy i wygładzamy (np. nożem). Układamy na nim maliny, jedną przy drugiej i wkładamy do piekarnika na 30 min.
8. Ciasto powinno trochę wyrosnąć, a góra powinna być przypieczona na złoty kolor. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić po bokach, wiadomo, że jest już gotowe.
9. Po ostygnięciu ciasto posypujemy przygotowanymi wcześniej migdałami w płatkach i posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy malinami.
Smacznych wypieków! :)
Proste przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) powoli staram się próbować czegoś bardziej wymagającego, ale na imprezy zawsze zwracam się ku prostym i zawsze smacznym przepisom :)
OdpowiedzUsuń