niedziela, 15 lipca 2012

Ciasto z malinami


Prosty przepis na wyśmienite ciasto ze świeżymi malinami podczas letnich spotkań w ogrodzie :) Można dodać każde sezonowe owoce oraz ewentualnie polać dodatkowo czekoladą. Ja do ciasta dosypałam parę łyżeczek kakao dla smaku i koloru.

Składniki:

200 g mąki (orkiszowej)
150 g brązowego cukru
200 g masła
3 x jajka
1 x łyżeczka proszku do pieczenia
3 x łyżeczki kakao
Ok. 1 opakowanie malin

Dekoracja
Migdały w płatkach
cukier puder
kilka malin

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 

2. Przy pomocy robota kuchennego ucieramy w misce masło z brązowym cukrem, aż wyjdzie gładka masa.

3. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

4. Do masła i cukru dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając robotem kuchennym, aż masa będzie gładka.

5. Następnie dosypujemy po jednej łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, przy czym ciągle mieszamy do czasu aż wszystko się połączy.

6. Formę do ciasta (najlepiej prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy lekko masłem.

7. Wlewamy ciasto do formy i wygładzamy (np. nożem). Układamy na nim maliny, jedną przy drugiej i wkładamy do piekarnika na 30 min.

8. Ciasto powinno trochę wyrosnąć, a góra powinna być przypieczona na złoty kolor. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić po bokach, wiadomo, że jest już gotowe.

9. Po ostygnięciu ciasto posypujemy przygotowanymi wcześniej migdałami w płatkach i posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy malinami.


Smacznych wypieków! :)


2 komentarze:

  1. Proste przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda :) powoli staram się próbować czegoś bardziej wymagającego, ale na imprezy zawsze zwracam się ku prostym i zawsze smacznym przepisom :)

    OdpowiedzUsuń