wtorek, 19 czerwca 2012

Truskawkowe bułeczki (bez mleka!)


Pierwszy raz upiekłam ciasto drożdżowe i chyba wyszło całkiem smacznie :) chociaż muszę przyznać, że jest to dość wymagający przepis i nie obędzie się bez stolnicy i wałka do ciasto.Przepis na podobne bułeczki znalazłam na stronie "Kwestia Smaku" (swoją drogą polecam przepisy z tej strony są niezawodne!), ale pozmieniałam trochę i dodałam inne składniki.

Składniki:

Ciasto

(przepis ze strony „Kwestia Smaku” http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/buleczki_cynamonowe_z_zurawina/przepis.html z moimi mały zmianami)

750 ml mąki orkiszowej

250 ml letniej wody

2,5 łyżeczki suchych drożdży

65 ml oliwy z oliwek

3 x łyżki brązowego cukru


oraz

65 ml roztopionego masła

2 x łyżki oliwy z oliwek

1 x roztrzepane jajko

Nadzienie

0,5 kg truskawek

5 x łyżek brązowego cukru

1 x łyżeczka zmielonego cynamonu

1 x ziarenko kardamonu

30g migdałów bez skórek

50g orzechów włoskich


cukier puder do posypania na koniec



Wykonanie:

Ciasto

(należy pamiętać, że to ciasto drożdżowe trzeba przygotować dzień wcześniej!)

1.  Mieszamy ze sobą  mąkę, cukier oraz sól. Do letniej wody wsypujemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.

2. Wodę z drożdżami wlewamy do mąki, a następnie dodajemy roztopione wcześniej masło.

3. Wszystko mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego lub ręką przez około 8-10 minut, aż będzie gładkie i mało klejące.

4. Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wyrabiamy przez około 1 minutę , a następnie formujemy kulę.

5. Do czystej misy wysmarowanej olejem wkładamy ciasto i przykrywamy folią kuchenną. Wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby ciasto nieco wyrosło.

6. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 2o minut.

7. Na oprószonej mąką stolnicy  należy rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 6-7 mm.

8. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, następnie sosem truskawkowym. Całość posypujemy łyżką brązowego cukru, migdałami oraz orzechami włoskimi.

9. Zwijamy ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki, pamiętając o zachowaniu odstępów (bo jest urosną!). Wierz smarujemy oliwą z oliwek, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.

10. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg). Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.

11. Bułeczki pieczemy przez około 20-22 minuty, aż będą  zrumienione.

12. Bułeczki najlepiej podawać jeszcze lekko ciepłe, posypać cukrem pudrem i jeść same lub maczając w sosie truskawkowym.

Sos truskawkowy

1. Do niewielkiego garnka wrzucamy pokrojone truskawki, 4 łyżki cukru, cynamon oraz kardamon.

2. Gotujemy (na małym ogniu)  aż truskawki lekko się rozpuszczą. Całość możemy zmiksować blenderem lub rozgnieść.

3. Odstawić do ostygnięcia.



Powodzenia! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz