niedziela, 11 września 2011

Ciasto bardzo czekoladowe


Kolejne ciasto z cyklu "Czekoladowy Raj" jest naprawdę intensywnie czekoladowe. Zapraszam do przeczytania i wypróbowania przepisu!



Ta wersja brownie została nieco ulepszona w porównaniu z moją poprzednią. Samo ciasto zawiera dużo pokrojonych na kawałki migdałów, a wierzch polałam odrobiną gorzkiej czekolady. Ciasto idealne dla czekoladoholików :)

Składniki:

Ciasto
150g mąki orkiszowej
250g masła
100g brązowego cukru
150g dobrej gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)
150g migdałów (blanszowane lub ze skórką)
4 x ekologiczne jajka
2 x łyżki kakao do wypieków
szczypta soli morskiej 

Polewa
100g dobrej gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
50g masła

+ migdały w płatkach do dekoracji

Wykonanie:

1. Najpierw należy pokroić na kawałki migdały i prażymy lekko na patelni.

2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (obieg) i przygotowujemy okrągłą formę do pieczenia wykładając papierem i smarując masłem (jeżeli forma jest silikonowa wystarczy tylko wysmarować masłem).

3. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i solą.

4. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w misce na garnku z małą ilością lekko gotującej się wody).

5. Do rozpuszczonej czekolady i masła wsypujemy cukier. Lekko mieszamy tak aby się rozpuścił.

6. Czekoladową masę wlewamy do dużej miski i lekko mieszamy robotem kuchennym.

7. Po kolei wrzucamy po jednym jajku ciągle mieszając.

8. Następnie dodajemy mąkę z kakao i solą i dalej mieszamy na zwiększonych obrotach.

9. Na koniec dodajemy migdały i łączymy z masą czekoladową.

10. Tak powstałe ciasto w formie lekko płynnej (bez obaw takie ma właśnie być :)) wlewamy do naszej formy. Wstawiamy do piekarnika na 20 min.

11. Po wyjęciu ciasto powinno jeszcze ostygnąć, wtedy możemy zabrać się za polewę czekoladową.

12. Do polewy tak samo jak wcześniej trzeba roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i wyrównujemy nożem powierzchnię polewy. Można udekorować migdałami w płatkach.

Smacznej czekoladowej uczty! :)


2 komentarze:

  1. jak z czekoladą to ja zawsze chętna jestem na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne! czekoladowe ciasta zawsze się sprawdzają ;)

    OdpowiedzUsuń