niedziela, 2 grudnia 2012

Jesienne ciasteczka


Ciasteczka owsiane są chyba moimi ulubionymi. Można je robić na wiele sposobów, jeden z nich przedstawiłam już w zeszłym roku --> http://malinowygaj.blogspot.com/2011/08/tym-ciasteczkom-nie-mozna-sie-oprzec-sa.html. Tym razem z prostego przepisu zrobiłam 3 rodzaje ciasteczek: owsiane tylko z migdałami, owsiane z migdałami i suszoną żurawiną, owsiane z migdałami, oblane gorzką czekoladę i ozdobione suszoną żurawiną. Najlepsze jednak są te z żurawiną i migdałami.

Z mojego przepisu powinny wyjść ok. 2 duże blachy ciasteczek.

Składniki:

150 g mąki orkiszowej (typ 700)
120 g zwykłych płatków owsianych
60 g migdałów bez skórek
100 g brązowego cukru
200g masła
3 x jajka
60 g suszonych żurawin

Dekoracja (opcjonalnie)
1 x tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg), przygotowujemy 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Do osobnej miski wrzucamy suszone żurawiny.

2. Kroimy na małe kawałki migdały.

3. Do misy robota kuchennego wrzucamy mąkę, płatki owsiane, cukier i pokrojone na kawałki masło. Wszystko mieszamy robotem kuchennym.

4. Oddzielamy białka od żółtek i dodajemy po kolei żółtka, ciągle mieszając.

5. Na koniec dodajemy migdały i wszystkie składniki łączymy.

6. Formujemy z ciasta kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy ją w suszonych żurawinach. Następnie rozpłaszamy kulkę ciasta na blasze i staramy się uzyskać kształt ciastka. W ten sposób postępujemy z resztą ciasta.

7. Gotowe blachy z ciasteczkami wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Ciasteczka będą gotowe do wyjęcia, gdy przypieką się na złoty kolor.

Inna opcja (!):
Można także nie dodawać żurawin do samego ciasta i upiec ciasteczka owsiane tylko z migdałami, lub na koniec rozpuścić jedną tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, polać nią każde ciasteczka i ozdobić suszonymi żurawiami.

Smacznych ciasteczek! :)


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz