niedziela, 26 sierpnia 2012

Cytrynowe ciasteczka



Prosty przepis na maślane ciasteczka bez jajek. Pomysł na takie właśnie ciasteczka zaczerpnęłam z przepisu Rachel Allen (http://www.lovefood.com/guide/recipes/15722/rachel-allens-chocolate-dipped-orange-shortbread-biscuits-recipe). Będą doskonale pasować do filiżanki herbaty w ostatnie wakacyjne popołudnie :)

Składniki:
(na ok. 2 blachy)

200g masła
300g mąki orkiszowej (możną także użyć zwykłej mąki pszennej) + niewielka ilość mąki do wałkowania ciasta
100g brązowego cukru
2 x cytryny

Do dekoracji
Brązowy cukier lub cukier puder

Wykonanie:

1. Najpierw należy nagrzać piekarnik do 175 stopni (obieg). Przygotować ok. 2 duże blachy i przykryć papierem do pieczenia. Przygotowujemy także stolnicę pokrytą lekko mąką oraz wałek.

2. Do misy wsypujemy mąkę oraz dodajemy pokrojone na kawałki masło. Ucieramy przy pomocy robota kuchennego aż masa będzie przypominać bułkę tartą.

3. Dosypujemy cukier i wszystko mieszamy.

4. Dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz dwie łyżki stołowe soku z cytryny.

5. Gdy składniki się już połączą wykładamy ciasto na stolnicę, podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 milimetrów.

6. Przy użyciu foremek (o różnych kształtach) lub szklanki wykrawamy ciasteczka i następnie układamy na blasze w niewielkich odstępach od siebie.

7. Wkładamy na ok. 10- 12 minut do piekarnika i pieczemy aż ciasteczka będą delikatnie złotawe w kolorze.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy blachy z ciasteczkami do ostygnięcia (uwaga! gorące ciasteczka są bardzo delikatne, dlatego należy poczekać aż dokładnie ostygną).

9. Na koniec ciasteczka możemy obtoczyć w brązowym cukrze lub posypać cukrem pudrem wedle uznania.


Smacznych ciasteczek! :)

2 komentarze:

  1. schrupałabym jedno takie ciasteczko ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobne do tych, które ja robiłam w dzieciństwie. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń