Jest to kolejny przepis, który znlazłam na stronie lovefood.com. Zainteresował mnie oczywiście ze względu na moje ulubione migdały, ale także dlatego, że nie ma w nim mąki ani masła. Delikatne i o bardzo ciekawym smaku, można podawać samo lub np. z musem malinowym.
Składniki:
5 x ekologicznych jaj
150 g mielonych migdałów
50 g migdałów
177 g brązowego cukru
10 g zmielonego cynamonu
50g migdałów w płatkach
Do dekoracji:
cukier puder lub gorzka czekolada
Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg) i wykładamy okrągłą foremkę papierem do pieczenie oraz smarujemy masłem.
2. Kroimy na małe kawałki migdały. Oddzielamy białak od żółtek i ubijamy na sztywno białka.
3. W osobnej misce mieszamy żółtka oraz cuker aż masa będzie jednolita i lekko zbieleje.
4. Do żółtek z cukrem dodajemy cynamon, zmielone migdały oraz migdały pokrojone na kawałki. Mieszamy delikatnie, aby zachować powietrze w masie.
5. Etapami dodajemy do masy ubite białka i ręcznie mieszamy (najelpiej ruchem zagarniającym masem z zewnątrz do środka miski), dbając o to by było w niej jak najwięcej powietrza.
6. Gdy masa będzie już jednolita, wylewamy ją do foremki, wyrównujemy i posypujemy migdałami w płatkach.
7. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut, należy jednak sprawdzić czy przed wyjęciem drewniany patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
8. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem lub np. rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Pysznych wypieków! :)
Ciasto z mączki migdałowej? Brzmi intrygująco :) Coś czuję, że smak zaskoczyłby mnie bardzo pozytywnie.
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie i bardzo smacznie, może się skuszę niebawem :)
OdpowiedzUsuńKomunikat:
OdpowiedzUsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com . Będę wdzięczna za aktualizowanie obserwacji/zmianę linku po bocznej stornie bloga.
Pozdrawiam,
whiness