niedziela, 17 czerwca 2012

Tarta z truskawkami


Taką tartę upiekłam ostatnio na dzień mamy. Jest jeden z moich ulubionych przepisów - łatwy, przygotowanie stosunkowo mało czasu i zawsze smakuje.


Składniki:

150g mąki orkiszowej
150g brązowego cukru
150g masła
1x ekologiczne jajko
25g migdałów bez skórek
50g orzechów włoskich
500g świeżych truskawek


Do dekoracji
cukier puder do posypania
25g migdałów bez skórek


Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni (obieg), a w między czasie kroimy na małe kawałki migdały oraz orzechy włoskie i prażymy lekko na patelni.

2. Do dużej miski, w której będziemy mieszać ciasto wsypujemy po kolei suche produkty, czyli: mąkę, cukier, migdały oraz orzechy włoskie. Mieszamy lekko w robocie kuchennym, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Na koniec dodajemy jajko w całości, ciągle mieszając.

4. Gdy masa będzie już gęsta, wkładamy ją w folię spożywczą i na odpoczynek (30 min.) do lodówki. W tym czasie kroimy na połówki truskawki i przygotowujemy formę do pieczenia. Moja forma jest metalowa, więc wykładam ją papierem do pieczenia i smaruje masłem.

5. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy nim całą formę, łącznie z bokami. Następnie układamy truskawki jedną obok drugiej w kółkach zaczynając od boków, a kończąc na środku.

6. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. aż ciasto będzie zrumienione po bokach.

7. Upieczoną tartę wyjmujemy i dekorujemy np. migdałami oraz posypujemy cukrem pudrem, wedle uznania.



Miłego pieczenia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz