poniedziałek, 4 listopada 2013

Orkisz



W moich przepisach przeważnie używam mąki orkiszowej zamiast zwykłej mąki. Dla mnie jest znacznie smaczniejsza, a to przez lekko orzechowych posmak i oczywiście zdrowsza. Jednak jest jeszcze parę innych ciekawych właściwości pszenicy o nazwie orkisz.

Orkisz - posiłek gladiatorów

Ziarna orkiszu to bogactwo m.in. białka (więcej niż ziarno pszenicy zwyczajnej), błonnika, witamin (A i E) i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Regularnie spożywany zwiększa odporność, dodaje sił, zgodnie z tym co podaje Wikipedia - w czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów!) i obniża poziom cholesterolu. 

Mąkę orkiszową ekologiczną znajdziecie  w sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej spotykam się z nią także w zwykłych sklepach spożywczych (co mnie bardzo cieszy:))

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o pszenicy orkisz, polecam poniższą stronę:

http://www.orkisz.com/index.php







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz