niedziela, 27 października 2013

Malinowe drożdżówki



Kolejny raz skorzystałam z przepisu Kwestii Smaku, aby móc upiec ciasto drożdżowe bez nabiału. Udało się, drożdżówki wyrosły, a ja od siebie zmieniłam nadzienie na malinowe konfitury, migdały w płatkach i cynamon. Takie wypieki najlepiej smakują w niedzielny poranek :)
 
Składniki:

Ciasto

(przepis ze strony „Kwestia Smaku” http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/buleczki_cynamonowe_z_zurawina/przepis.html z moimi mały zmianami)

750 ml mąki orkiszowej

250 ml letniej wody

2,5 łyżeczki suchych drożdży

65 ml roztopionego masła

3 x łyżki brązowego cukru

2 x łyżki oliwy z oliwek

1 x roztrzepane jajko

Nadzienie

1 x słoik konfitury malinowej


1/2x łyżeczki zmielonego cynamonu

100 g migdałów w płatkach


cukier puder do posypania na koniec


Wykonanie:

Ciasto

(należy pamiętać, że to ciasto drożdżowe trzeba przygotować dzień wcześniej!)

1.  Mieszamy ze sobą  mąkę, cukier oraz sól. Do letniej wody wsypujemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.

2. Wodę z drożdżami wlewamy do mąki, a następnie dodajemy roztopione wcześniej masło.

3. Wszystko mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego lub ręką przez około 8-10 minut, aż będzie gładkie i mało klejące.

4. Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wyrabiamy przez około 1 minutę , a następnie formujemy kulę.

5. Do czystej misy wysmarowanej olejem wkładamy ciasto i przykrywamy folią kuchenną. Wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby ciasto nieco wyrosło.

6. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 2o minut.

7. Na oprószonej mąką stolnicy  należy rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 5 mm.

8. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, następnie konfiturą malinową. Całość posypujemy migdałami i cynamonem.

9. Zwijamy ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki, pamiętając o zachowaniu odstępów (bo jeszcze urosną!). Wierz smarujemy oliwą z oliwek, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

10. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg). Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.

11. Bułeczki pieczemy przez około 20-22 minuty, aż będą zrumienione.

12. Bułeczki najlepiej podawać jeszcze lekko ciepłe, posypać cukrem pudrem.


Smacznego!




1 komentarz: