wtorek, 24 kwietnia 2012
Ciasto czekoladowe (bez mąki !)
To francuskie ciasto czekoladowe w przeciwieństwie do "brownie" nie zawiera w sobie mąki, przez co jest chyba jeszcze bardziej intensywne w smaku. Jest specjalnością akwitańską i często podawaje się je na gorąco z czerownym winem. Idealne dla tych którzy kochają czekoladę.
Składniki:
2 x tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (w sumie 200g)
1x kostka masła (200g)
100g brązowego cukru
4 x ekologiczne jajka
Do dekoracji:
cukier puder
Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg) i przygotowujemy formę do pieczenia najlepiej o okrągłym kształcie. Metalowe formy należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
2. Odzielamy żółtka od białek i odkładamy w osobnych miskach.
3. W kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z lekko gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę i masło. Następnie zestawiamy na pare minut do ostygnięcia.
4. Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy robota kuchennego aż powstanie jasna masa.
5. Do rozpuszczonej czekolady i masła dodajemy żółtka i cukier, mieszamy aż do cakowitego połączenia składników.
6. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka.
7. Do białek wlewamy masę czekoladową i delikatnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa.
8. Wlewamy masę do formy i wyrównujemy nożem.
9. Pieczemy przez ok. 30 minut. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy ciasto z formy. Bez obaw jeżeli środek ciasta opadnie i wierzch będzie kruchy, taki jest właśnie urok tego ciasta.
10. Na koniec całe ciasto możemy lekko oprószyć cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale super przepis! Idealno ciasto dla moich czekoladowych potworów;)
OdpowiedzUsuńCiasto od którego można się uzależnić :) Polecam szczgólnie na ponure dni :)
OdpowiedzUsuńPS. Nigdy nie wlewamy nic do ubitych białek. :) Zawsze lżejsze do cięższego - czyli białka do masy czekoladowej :)
OdpowiedzUsuń