wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasto czekoladowe (bez mąki !)



To francuskie ciasto czekoladowe w przeciwieństwie do "brownie" nie zawiera w sobie mąki, przez co jest chyba jeszcze bardziej intensywne w smaku. Jest specjalnością akwitańską i często podawaje się je na gorąco z czerownym winem. Idealne dla tych którzy kochają czekoladę.


Składniki:

2 x tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (w sumie 200g)
1x kostka masła (200g)
100g brązowego cukru
4 x ekologiczne jajka

Do dekoracji:
cukier puder


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (obieg) i przygotowujemy formę do pieczenia najlepiej o okrągłym kształcie. Metalowe formy należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.

2. Odzielamy żółtka od białek i odkładamy w osobnych miskach.

3. W kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z lekko gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę i masło. Następnie zestawiamy na pare minut do ostygnięcia.

4. Żółtka ucieramy z cukrem przy pomocy robota kuchennego aż powstanie jasna masa.

5. Do rozpuszczonej czekolady i masła dodajemy żółtka i cukier, mieszamy aż do cakowitego połączenia składników.

6. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka.

7. Do białek wlewamy masę czekoladową i delikatnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa.

8. Wlewamy masę do formy i wyrównujemy nożem.

9. Pieczemy przez ok. 30 minut. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy ciasto z formy. Bez obaw jeżeli środek ciasta opadnie i wierzch będzie kruchy, taki jest właśnie urok tego ciasta.

10. Na koniec całe ciasto możemy lekko oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Ale super przepis! Idealno ciasto dla moich czekoladowych potworów;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto od którego można się uzależnić :) Polecam szczgólnie na ponure dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PS. Nigdy nie wlewamy nic do ubitych białek. :) Zawsze lżejsze do cięższego - czyli białka do masy czekoladowej :)

    OdpowiedzUsuń