Po przerwie zapraszam na świąteczne przepisy. Pierwszy to kruche ciasteczka z migdałami, masłem i wanilią. Znalezione wśród przepisów dodanych kiedyś do świątecznewgo wydania gazety stały się nieodłącznym elementem bożonarodzeniowych słodkości.
Składniki:
250g mąki orkiszowej
180g masła
70g brązowego cukru
1 x laska wanilii
100g mielonych migdałów
szczypta soli
Do dekoracji
cukier puder
Wykonanie:
1. Zaczeniemy od cukru waniliowego. Nie warto kupować gotowy produkt w sklepie, lepiej połączyć prawdziwą wanilię z brązowym cukrem. Po rozkrojeniu laski wanilii na połowę, nożem należy wyciągnąć małe czarne ziarenka. Następinie albo włożyć je do słoika z cukrem i poczekać pare dni, aż cukier nabierze aromatu lub w wersji szybszej utrzeć cukier z ziarenkami wanilii w moździerzu.
2. Do misy wsypujemy mąkę, masło prosto z lodówki pokrojone na kawałki, sól, cukier waniliowy oraz zmielone migdały (można kupić już zmielone lub samemu zmielić). Wszystko zagniatamy ręcznie, tak aby masło połączyło się z resztą składników.
3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
4. Nagrzewamy pierkarnik do 200 stopni (obieg), blachy wykładamy papierem do pieczenia.
5. Wyjmujemy ciasto z lodówki (uwaga: proszę się nie przerazić, że ciasto jest bardzo sypkie - tak ma być :D), formujemy małe rogaliki, które staramy się ułożyć na blasze w odpowieniej odległości od siebie.
6. Rogaliki pieczemy ok. 12 min. ciągle patrząc, żeby się nie przypaliły. Lekko zarumienione będą gotowe to wyjęcia.
7. Lekko ciepłe rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy.
Udanych świątecznych wypieków! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz