poniedziałek, 19 grudnia 2011

Rogaliki Migdałowo-Waniliowe



Po przerwie zapraszam na świąteczne przepisy. Pierwszy to kruche ciasteczka z migdałami, masłem i wanilią. Znalezione wśród przepisów dodanych kiedyś do świątecznewgo wydania gazety stały się nieodłącznym elementem bożonarodzeniowych słodkości.

Składniki:

250g mąki orkiszowej
180g masła
70g brązowego cukru
1 x laska wanilii
100g mielonych migdałów
szczypta soli

Do dekoracji
cukier puder

Wykonanie:

1. Zaczeniemy od cukru waniliowego. Nie warto kupować gotowy produkt w sklepie, lepiej połączyć prawdziwą wanilię z brązowym cukrem. Po rozkrojeniu laski wanilii na połowę, nożem należy wyciągnąć małe czarne ziarenka. Następinie albo włożyć je do słoika z cukrem i poczekać pare dni, aż cukier nabierze aromatu lub w wersji szybszej utrzeć cukier z ziarenkami wanilii w moździerzu.

2. Do misy wsypujemy mąkę, masło prosto z lodówki pokrojone na kawałki, sól, cukier waniliowy oraz zmielone migdały (można kupić już zmielone lub samemu zmielić). Wszystko zagniatamy ręcznie, tak aby masło połączyło się z resztą składników.

3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

4. Nagrzewamy pierkarnik do 200 stopni (obieg), blachy wykładamy papierem do pieczenia.

5. Wyjmujemy ciasto z lodówki (uwaga: proszę się nie przerazić, że ciasto jest bardzo sypkie - tak ma być :D), formujemy małe rogaliki, które staramy się ułożyć na blasze w odpowieniej odległości od siebie.

6. Rogaliki pieczemy ok. 12 min. ciągle patrząc, żeby się nie przypaliły. Lekko zarumienione będą gotowe to wyjęcia.

7. Lekko ciepłe rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy.

Udanych świątecznych wypieków! :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz