piątek, 23 grudnia 2011

Najlepsze pierniczki !



Te bardzo intensywne w smaku niemieckie pierniczki (Lebkuchen) nie posiadają ani grama masła. Przez miód lekko ciągną się w środku i im starsze tym nawet smaczniejsze. Przepis, którego użyłam wskazuje, że należy ciasto zostawić w lodówce przed upieczeniem nawet do 24 godzin, ale przy braku czasu i cierpliwości nie ma się co obawiać, bo też się udają.

Składniki:

300g mąki orkiszowej
250ml płynnego miodu (użyłam lipowego)
120g brązowego cukru
1 x jajko
1 x łyżka soku z cytryny
50g ekologicznie suszonych moreli
50g migdałów bez skórki
1 x łyżeczka zmielonego cynamonu
1 x łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier
100g cukru pudru
2 łyżki soku wiśniowego lub soku z cytryny

Do dekoracji
100g migdałów w płatkach
50g suszonych żurawin

Wykonanie:

1. Najpierw należy ubić jedno jajko (tak aby lekko zwiększyło swoją objętość.

2. W rondelku łączymy miód z brązowym cukrem i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia na chwilę do ostygnięcia. Następnie dodajemy ubite jajko oraz sok cytryny, lekko mieszamy i na ostawiamy.

3. Do dużej misy od miksera wsypujemy mąkę, wszystkie przyprawy, sół, proszek do pieczenia i mieszamy.

4. Do suchych produktów wlewamy stopniowo masę miodową, ciągle mieszając lekko mikserem.

5. Do ciasta należy wmieszać pokrojone na małe kawałki migdały i suszone morele.

6. Ciasto odstawiamy do lodówki na 8 godzin (mi się przydarzyło tylko na 2:)

7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wykładamy blachy papierem do pieczenia.

8. Ciasto należy wyjmować partiami z lodówki. Nie należy się wystraszyć jego uciążliwą lepkością (efekt końcowy jest wart tego poświęcenia). Ciasto nakładamy na blachę małymi porcjami przy pomocy łyżeczki oraz palców (najlepiej moczyć je w zimnej wodzie lub lekko obtoczyć w mące). Starać się formować małe kulki o rozpłaszczać na blasze w odpowiednich odległościach pamiętając, że ciasto wyrośnie.

9. Każdą partię należy piec przez 12 do 15 minut.

10. Lukier należy zrobić ucierając cukier puder z sokiem i malując nim pierniczki. Zanim lukier wyschnie można pierniczki udekorować np. pokruszonymi migdałami w płatkach i pokrojoną żurawiną.

Powodzenia! :)


1 komentarz:

  1. Świetnie, że bez masła:) Naprawdę ciekawy przepis, do zapisania!:)

    OdpowiedzUsuń