Przepis już wcześniej wykorzystywałam przy innych ciasteczkach z różnymi dodatkami i zawsze się sprawdzał. Można pobawić się formą i dekoracjami. Moja wersja została upieczona z myślą o 11 listopada. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
240g mąki orkiszowej
100g brązowego cukru
160g masła
4 x ekologiczne jajka
60g zmielonych migdałów
Dekoracja
suszone żurawiny
Wykonanie:
1. Zaczynamy od suchych produktów, czyli do misy wsypujemy mąkę, cukier oraz zmielone migdały. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i wszystko miksujemy przy pomocy robota kuchennego do czasu gdy otrzymamy konsystencję przypominającą tartą bułkę.
2. Następnie dodajemy po kolei żółtka i mieszamy do czasu, aż ciasto będzie zbite.
3. Ciasto pakujemy w folię kuchenną i odstawiamy do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
4. Przygotowujemy blachy i wykładamy je papierem do pieczenia. Z ciasta tworzymy małe kulki i z nich na blasze formujemy pożądany kształt. Można nadać ciasteczkom dowolny wzorek i dodać na wierzch żurawiny.
5. Ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. i patrzymy kiedy będą już lekko przypieczone na złoto. Po wyjęciu czekamy aż ostygną i możemy już konsumować!
Zdrowe i na pewno pyszne z takimi składnikami!
OdpowiedzUsuńsliczne :)
OdpowiedzUsuń